Kinderen

Voor kinderen en gezinnen

Kinderen met een beperking groeien en ontwikkelen zich op een speciale, eigen manier. Dit vraagt om een ander kijken en om een andere speciale benadering. Dit vergt veel van je als ouder en je gezin. Het kan dan zo zijn dat je voor vraagstukken komt te staan als:

  • Hoe kan ik mijn kind helpen in zijn/haar ontwikkeling?
  • Mijn kind gedraagt zich anders, hoe ga ik hiermee om?
  • Mijn kind heeft autisme. Hoe nu verder? Waar moet ik rekening mee houden?
  • Ik zoek iemand die mijn kind kan begeleiden in het omgaan met leeftijdgenootjes.
  • Hoe verdeel ik de aandacht over mijn gezin?
  • Hoe houd ik het vol (is mijn draagkracht en draaglast in balans)?
  • Hoe creëren we gezellige momenten in huis?
  • Hoe communiceer ik met mijn kind?
  • Hoe breng ik rust, ritme en structuur in mijn gezin?

 

Speciaal voor jou is er voor jou, je kind en je gezin, om dit unieke en speciale proces van opgroeien en ontwikkelen te helpen begeleiden. Samen kijken we wat jullie nodig hebben, zodat je kind zich zo goed mogelijk  kan ontwikkelen en jij het vol kunt houden. Samen kijken we hoe je dit als ouder kunt organiseren in je gezin. Bovenstaande vragen zijn een aantal voorbeelden. Neem gerust contact op om jouw unieke situatie te bespreken en samen te kijken naar de mogelijkheden.

Speciaal voor jou biedt begeleiding op maat en kan gedurende een korte of wat langere periode met je meewerken en adviseren:

  • Gezinsondersteuning: Speciaal voor jou neemt een deel van de ondersteuning aan je kind over, zodat er ruimte ontstaat voor jou als ouder om even op te laden.
  • Advies: Speciaal voor jou biedt opvoedingsondersteuning en helpt je jouw rol als ouder te verstevigen, zodat je verder kunt.

 

Werkwijze:

Wanneer je ondersteuning wenst van Speciaal voor jou, heb je een beschikking nodig vanuit de Jeugdwet. Je kunt hiervoor contact opnemen met de huisarts of het sociaal wijkteam in de plaats waar je woont en aangeven dat je hulp van Speciaal voor jou wilt ontvangen.

Je kunt ook rechtstreeks contact opnemen met Speciaal voor jou. Samen maken we een afspraak voor een intakegesprek. Dit is een verkennend en vrijblijvend gesprek waarin we kijken naar de vragen die je hebt over je kind. We kijken samen of Speciaal voor jou je hierbij kan ondersteunen.

Als het duidelijk is dat je een beschikking krijgt, maken we samen een ondersteuningsplan. In dit plan staan de gegevens van je kind, de vragen die je hebt, doelen waaraan we gaan werken en hoe we hieraan gaan werken. Daarna gaan we aan het werk. Het ligt aan het soort vraag hoe ik dingen aanpak. Bij het aanleren van vaardigheden bij kinderen, kunnen we er samen op uittrekken; training on the job. Ondersteuning kan ook thuis, op de club of op school plaatsvinden. Informeer gerust naar de mogelijkheden.

Regelmatig evalueren we de doelen en kijken we of er aanpassingen nodig zijn.